Дорожное строительство
Дорожное строительство
Гражданское строительство
Гражданское строительство
Ландшафт
Ландшафт
Средства ограждения и предупреждения
Средства ограждения и предупреждения

Знань про монети не буває забагато



Історія монет України налічує понад тисячу років. Перші монети на території України були викарбувані в епоху Київської Русі. Такі, наприклад, можна знайти в каталозі https://skupkamonet.com.ua/uk/sribni-moneti-ukrayini-47. У той час князі Володимир Святославич Великий та Ярослав Мудрий випускали золоті та срібні монети, які називалися "златники" та "срібляники". На лицевому боці цих монет наносилося зображення князя, а на зворотному - тризуб, княжий герб.

У XIII столітті, після монголо-татарської навали, монетне карбування в Україні було припинене. Воно відновилося лише в XVI столітті, за часів правління польських королів. У той час в Україні карбувалися монети з міді, срібла та золота. На монетах зображувалися герби польських королів та правителів українських земель.

У XVIII столітті, після входження України до складу Російської імперії, монетне карбування в Україні було переорієнтовано на випуск російських монет. У той час в Україні карбувалися монети з міді, срібла та золота. На монетах зображувалися портрети російських імператорів та герби Російської імперії.

У XIX столітті в Україні продовжувалося карбування російських монет. Крім того, в Україні випускалися також власні монети, які називалися "козацькими грошима". Ці монети карбувалися за наказом козацьких гетьманів і представляли собою мідні монети з зображенням герба України.

У XX столітті в Україні карбувалися монети різних держав, які контролювали її територію. У період Української Народної Республіки (1917-1919) в Україні карбувалися монети з міді, срібла та золота. На монетах зображувалися герби України та портрети українських діячів.

У період Української Радянської Соціалістичної Республіки (1919-1991) в Україні карбувалися монети з міді, срібла та золота. На монетах зображувалися портрети радянських вождів та герби Радянського Союзу.

У 1992 році, після проголошення незалежності України, в Україні було запроваджено національну валюту - гривню.

Основні етапи в історії монет України

На порталі Скупка Монет - купити монети в Києві, продаж монет за найкращими цінами в Україні можна знайти багато цікавинок, серед яких:

  • Золоті та срібні монети Київської Русі IX-XII століття.
  • Монети з міді, срібла та золота часів польських королів та російських імператорів.
  • Примірники "козацьких грошей".
  • Колекційні представники національної валюти України - гривні.

Монети України є цінним джерелом інформації про історію, культуру та економіку країни.